De eerste week zit erop! (en de tweede week ook bijna!)

16 januari 2013 - Treasure Beach, Jamaica

De eerste week zit er alweer op ! (de tweede week ook bijna haha)
Zondag, 6 januari, gingen we naar Hellshire Beach nadat iedereen lang had uitgeslapen (ik helaas niet vanwege mijn jetlag). Het was een strand waar we midden tussen de locals zaten met allemaal hutjes en restaurantjes. Erg mooi en leuk strand. We waren samen met Joël en zijn neef, 2 Jamaicaanse jongens die een oud-vrijwilliger kende en die met ons wel naar het strand wilden. Toen voor het eerst echte dancehall gezien, echt CRAZY! De meiden schudden met hun billen alsof hun leven er van afhangt (bewonderenswaardig) en de jongens staan erbij te genieten en iedereen maakt fotos en het geluid staat ontzettend hard. Leuk om te zien.
Maandag was mijn eerste dag, I had quite some nerves. Ik kwam terecht bij Child Health. Daar hielp ik de nurses met kinderen wegen en zag ik hoe ze injecties kregen. Er waren zoveel mensen, het was een grote chaos en iedereen moest ontzettend lang wachten. De kinderen hadden niets te doen.
Tweede dag was ik bij Postnatal waar ik vooral toekeek hoe kleine babies van 6-8 weken vaccinaties kregen.
De overige dagen hebben we doorgebracht bij de Medical department. Het Jamaicaanse gezondheidssysteem is wat vreemd. De mensen hoeven voor de meeste zorg niets te betalen, maar als een medicijn niet te verkrijgen is bij de farmacie, dan moeten ze het zelf betalen. Maar de patienten doen dat niet dus schrijven doktoren andere medicijnen voor, soms wel 5 verschillende ipv 1 duur medicijn. Ook ben ik bij de kinderarts geweest, dat was heel interessant. Er waren 2 meisjes die waarschijnlijk sexueel misbruikt zijn door hun vader en oom (ze waren 6 en 8 jaar). Dr Fletcher liet me zien hoe je kan zien of er sexuele activiteit is geweest. Ze legde zoveel uit en het was heel interessant. Ik vond het wel vreselijk voor de meisjes en de ouders, die overstuur waren. Er was 1 meisje die zei dat ze graag net zo wit wilde zijn als ik, hartverscheurend. Toevallig kwam ik haar vandaag tegen op straat, zo'n schattig meisje..
Bij dr. Condero mochten we haar stethoscoop gebruiken bij de patienten en onszelf en ze legde veel uit over hoe we het moesten gebruiken en over ziektes. Maar we hebben al deze dagem niets echt gedaan, we helpen niemand, we luisteren en observeren alleen. We gaan er binnenkort maar iets van zeggen, want vaak is het toch wat saai en we komen om mensen te helpen, niet om alleen maar te staren.
Vrijdag gingen we na werk met wel 12 man in een pickup, het was echt hutje mutje, naar Montego Bay. We hebben uren moeten zoeken naar een guesthouse/hotel wat niet giga duur was en uiteindelijk eindigden we ergens waar we met zn vieren in een 2-persoonsbed moesten slapen. Was eigenlijk nog prima te doen. De volgende dag lagen we om 9.30 op het strand. Het was zo mooi en lekker warm en nog heerlijk rustig. Dat was echt genieten. De andere vrijwilligers waren verder niet zo heel aardig maar deze week is een hele nieuwe lading gekomen, dus we zien nog of die leuk zijn. Drama was dat een mug me op mn ooglid had geprikt en ik echt op Frankenstein leek, maar ergens was dat ook best grappig. Het maakt niet uit hoeveel bug repellent ik opspuit, ze prikken me toch. Ik smaak vast te lekker.
Ik kan ontzettend lachen met Vivienne (een NL meisje die nog maar 1 weekje blijft helaas) Aida en Piri dus het weekend was erg geslaagd.

Het eten hier in Jamaica is trouwens echt heel lekker, zoals festival, jerk chicken, bananachips en ackee&saltfish (the national ish of Jamaica). Als lunch hebben we de eerste week van mrs Forbes alleen boterhammen met pindakaas gekregen  (nu kijgen we lekker sandwiches met sla tomaat en frued chicken) en als ontbijt vooral brood met ei (gebakken, geflipt, scrumbled, you name it). Erg lekker.
Huishoudelijke klusjes zijn echt niet mijn ding, Piri en ik wilden de was doen maar het water liep niet weg en er bleef allemaal zeep achter in de kleren dus moest het overnieuw. En omdat mrs Forbes er niet was, hebben we geimproviseerd met toiletreinigingsdoekjes om de badkamer schoon te maken haha.
Mijn pinpas is ergens in de wereld vernietigd, thank god dat ik nog een ander pasje heb. Veel gedoe helaas maar ik bleef kalm (uhm NOT).
Gelukkig lijkt de jetlag ook weg te gaan, maar meestal slaap ik tot 6 uur en ben ik klaarwakker.
Dinsdag hadden we Reggae Dance Class met de andere vrijwilligers, het was vooral lachen want we deden een dancemove waarbij we een verdrinkende hond nadeden en een move waarbij het leek of we wiet verkruimelden. Beetje vreemd. Over wiet gesproken, je kunt het hier net zo makkelijk krijgen als koekjes, niet normaal. Het is dan wel illegaal, maar om alle Jamaicanen op te pakken voor wietgebruik is niet te doen haha.
Deze week gaan we na het werk genieten van het strand van Treasure Beach met 3 nieuwe vrijwilligers. Dat wordt weer eventjes genieten en bruin worden! En misschien gaan we ons mixen tussen de locals bij Rebel Salute, een groots Reggae Festival. Genoeg te zien en te doen dus. Love Jamaica!

Liefs Merel

P.s. Ik zal proberen asap fotos te plaatsen maar heb tot nu toe nog niet zoveel achter een computer gezeten.

1. Ingeborg:
    16 januari 2013
    Hey Merel,
    het klinkt allemaal onwijs gaaf daar!
    klein vraagje, hoe weet jij hoe het eruit ziet als iemand wiet verkruimelt? ;)

liefs, Ingeborg
  2. Wim:
    17 januari 2013
    Hoi Merel, je verhaal is leuk om te lezen. Fijn dat je het er naar je zin hebt. Hier alles goed maar koud, 10 graden vorst, nog even en we gaan schaatsen. Hou je taai en nog veel plezier. liefs Wim
  3. Merle:
    17 januari 2013
    Merel! Ik lach me echt dood om jou verhalen, té typisch gewoon. Ik dacht ergens een beetje: goh is die merel eigenlijk wel aan het werk :P maar goed je hebt wel wat te doen dus. Hoe laat moet je elke dag opstaan eigenlijk? En moet je in zo'n ziekenhuis ook helpen of alleen kijken?? Haha.
    Have funzz X mer
  4. Ben:
    Hallo Merel
    Fijn om jouw ervaringen, mooi geschreven, te mogen lezen.
    Wat een variatie aan activiteiten, om jaloers op te worden.
    Hé het ga je goed!!!!
    Lieve groetjes Ria
  5. Ben:
    18 januari 2013
    Hoi Merel, Fijn om te lezen dat jij je daar wel vermaakt. Ik begreep van Alwin dat je vijf uur per dag werkt. Dat is wel te doen en je mag bij aangrijpende spreekuren aanwezig zijn zeg. Maar begrijp ik het goed als ik tussen de regels door lees, dat je wacht op het moment dat je echt kunt gaan werken. Eerst maar observeren en dan aan de slag. Het pleit ook wel voor hun aanpak dat zij zo maar niet iedereen alles laten doen. Zij willen waarschijnlijk toch ook weten welk vlees ze in de kuip hebben.
    Wil jij je billen nu dan ook laten groeien, zodat je de billen net zo kunt laten schudden als de ladies daar? Als het eten zo lekker is, gaat dat natuurlijk ook gemakkelijk. Ik zou het niet doen, want Alwin houdt volgens mij niet van dikke billen. Is het eten daar ook vet of erg zoet?
    't Is ook wel hard werken daar!! Bijna elke dag naar de strand. Zon, zee en strand. Geen slecht leven als je er van houdt. Ik ben jaloers op je. Ik ben bang dat ik je niet meer herken als je terugkomt. Jij ging weg als blank meisje en komt terug als (Jamaicaanse) bruine dame.
    Dit bericht sluit ik af, want ik kan niet meer dan 2000 tekens versturen. De rest komt met een volgend bericht.

Groet Ben
  6. Ben:
    18 januari 2013
    Wat vervelend hè, dat je biologische klok maar zo langzaam aanpast. Vooral als je 's ochtends nog moe bent van de indrukken, werk en feesten. Maar gelukkig het leven daar is relaxet. Zelfs hier en daar ondersteunt met wiet. Toch vreemd. Hier wordt er moeilijk gedaan om met allerlei gedoogconstructies en pasjes een paar gram wiet te verkopen en daar malen ze er niet om. Daardoor gaan de gebruikers de wereld ook wel anders zien. Of dat nou goed is. Daar zal door hen ongetwijfeld ook wel anders over gedacht worden. Waarschijnlijk kom je heel relaxet terug (ik kan het mij nog niet goed voorstellen, want dan moet er toch wel veel gebeuren) en horen we niet veel anders dan bij elke vorm van haast: 'to morrow man!' Het zal voorlopig ongetwijfeld invloed krijgen op je manier van denken.
    Wat leuk dat je een paar vriendinnen hebt waar je goed mee op kunt schieten. Het maakt het verblijf een stuk aangenamer, als er mensen zijn waarmee je kunt kletsen als je het even moeilijk hebt of juist heel iets leuks hebt meegemaakt. Lekker is dat hè dat de jongens ook belangstelling voor je hebben. Wat wil je. Je bent voor hen zeer interessant. Jij ziet er anders uit. Je hebt andere ervaringen en gedachten. Dat trekt de een aan, maar stoot de ander weer af.
    Ik vind het jammer dat je je pasje kwijt bent. Ik hoop dat je nog over genoeg geld kunt beschikken om die leuke dingen te doen die ook geld kosten.
    Op dit moment zou ik ook wel in Jamaica willen zijn. Ik denk dat ik dan zelf ook wat gemoedelijker wordt en me meer kan overgeven aan niet te veel willen doen. Ik heb deze neiging toch wel, ondanks dat ik nog aan het herstellen ben van de operatie. Maar ik heb minder pijn, ik ben bijna de hele dag op, ik doe kleine klusjes en ik ga dus vooruit. Ik denk dan al weer er weer aan om met mijn werk te beginnen. Dat voorlopig maar niet. Ik ga eerst nog naar de maag, darm en lever arts voor de pijnklachten van mijn dikke darm.
    Hé Merel hou je taai en vergeet niet: GENIET!!

Groeten Ben
  7. Anna:
    20 januari 2013
    Heee lieverd!
    Ik ben superblij dat je het zo leuk hebt daar! En idd gewoon zeggen dat je wel wat wilt doen ipv alleen maar toekijken, anders is t ook maar saai..:)
    Hier sneeuwt het echt heel hard de hele tijd, dus ik droom helemaal weg bij jouw verhalen over zonnige stranden en bruin worden....
    Heel erg veel plezier! (En niet teveel smoken he!?)

Liefs!
    Anna
  8. Beppie:
    21 januari 2013
    Ha die Merel,

Wat een leuk verhaal. Alles wat je schrijft doet mij aan de Dominicaanse republiek denken. Ik ben daar geweest.
    Jammer dat jullie zo weinig mogen doen. Misschien eens informeren lijkt mij ok.
    Vrijdag nog in Zeijen geweest. Erg gezellig. Het is hier flink koud en vandaag veel sneeuw. Heb meer dan een uur gereden van Hoogezand naar Groningen. Moest om half negen op school zijn en dat lukte niet.
    Volgens mij hebben jullie het wel naar de zin. Ik les alles met veel plezier. Nu hou je taai daar en tot een volgende keer.
    Groeten en een knuffel Beppie en Jan.